Pilgrimsleden i Mellerud

Pilgrimsleden i Mellerud

Pilgrimsleden i Mellerud

by 02/20/2017

Pilgrimsleden i Mellerud

Vill du vara aktiv men ändå se så mycket av den vackra naturen i Dalsland som möjligt är den här vandringsleden perfekt för dig. Den går från Vänersborg via Holms kyrka i Mellerud mot Edsleskogs kyrka i Åmåls kommun och vidare till Svanskog. Leden täcker över 100 km och den större delen av den klassas som medelsvår så den passar kanske bäst för den som är van vandrare. Annars kan du ju också avsluta vandringen tidigt om du inte vill fortsätta.

Historien bakom leden är de så kallade pilgrimsvandringarna som pågick mellan 1050 till år 1550 tills Gustav Vasa förbjöd dem. Numera är det bara namnet på en vandring i ett otroligt område men om du gillar historia är det också en perfekt kombination av sevärdheter i kommunerna du vandrar genom och motion på ledet.

Vandringsleden börjar vid Dalbobron som går från Västergötland till Dalsland. Det finns camping längs vägen så du kan göra vandringen till en längre resa genom att stanna på campingplatser. Det här är en perfekt startpunkt för dig som vandrat tidigare men inte tagit dig an en längre sträcka ännu. Eftersom du vandrar genom olika orter kan du enkelt avbryta vandringen när som helst och ändå ha en fin upplevelse.

Det finns allmän transport som kan ta dig till början och slutet av vandringen (samt områden där emellan) men det är kanske något trevligare att ha egen transport. Med egen bil eller hyrbil kan du besöka andra områden på vägen dit och hem och slipper släpa packningen på bussen.

Det här är bara en av Dalslands fina områden där det fina vandringsleder så det är väl värt ett besök för dig som bara älskar att vara ute i naturen och ladda batterierna genom att strosa genom skog och förbi sjöar.