Utrustning för en perfekt semester i naturen

Självklart behöver man inte alltid utrustning för att planera en fin semester ute i naturen men vissa aktiviteter kräver helt klart bra utrustning. Med rätt utrustning kan du njuta av naturen oavsett vädret. Den här sidan listar utrustning som kan vara behändigt, särskilt för dig som inte har mycket erfarenhet av camping eller andra aktiviteter i naturen.

Tält.
Ett bra tält är det allra viktigaste du kan investera i om du vill kunna spendera längre perioder utomhus. Ett bra tält är tåligt och lätt men skyddar dig ändå effektivt så att du slipper leta stugor när du vill ta en längre vandringstur. Tält finns i alla prisklasser, från budget till riktig lyx. Du kan också hitta många hotell med gott om rum så att du kan ta med hela familjen. Hilleberg är ett märke som tillverkar otaliga modeller av tält. Är det bara två personer som ska sova i tältet är modellen Staika perfekt. Det är inte det billigaste hotellet på marknaden men är av hög kvalité.

Ryggsäck.
Vandrar du till fots är det så klart också viktigt att du har en bekväm ryggsäck för din utrustning. En bra ryggsäck gör det lätt att bära med dig det du behöver men det beror något på hur länge du planerar att campa. Självklart behöver du mer packning och mat om du är i naturen längre. Om du inte planerar att campa mer än över dagen eller en övernattning kan det räcka med en mindre ryggsäck som inte behöver kosta mycket. Annars bör du investera i en ryggsäck som är bekväm även med tung packning. Osprey och Gregory är båda pålitliga märken för ryggsäckar på över 40 liter.

Sovsäck.
En bra sovsäck ger dig mer energi för nästa dag eftersom du kan sova gott. Det finns sovsäckar för att klimat och väderlekar så det är viktigt att du tänker lite på när du planerar din campingtur. Det är dock värt att lägga på minnet att nätter i Sverige oftast inte är särskilt varma, även på sommaren så en något varm sovsäck är en bra idé. En bra sovsäck ska kunna täcka hela ansiktet om man så önskar. Blixtlåset ska alltså gå högt upp och helt ska det finnas dragsko so att du kan hålla dig varm. Marmot gör bra sovsäckar som håller fukt borta och är lättviktiga. Med extra liggunderlag kommer du sova (nästan) lika gott som i din egen säng.

Kängor eller skor.
Bra skor är oumbärliga. Om du planerar en vandring på vintern bör du tänka på hur varma kängorna är och kanske också om du behöver dubbar. På sommaren kan du också behöva kängor om du går en längre vandring. Annars kan det räcka med ett par tåliga skor, vilket kan vara skönt på sommaren. Se till att du använt dina skor ett par gånger innan du beger dig ut så att du slipper skavsår. Ett bra märke för vandringskängor som passar den större delen av året är Meindl och Lundhags.

Annat du kan behöva.
Lite smått och gott som kan vara bra att ha med dig på din campingtur är bland annat en bra vattenflaska. Helst lättviktig så att den inte tynger ner din packning. Om du planerar en längre tur kan det vara en bra idé att ha bestick och något att äta ut med dig. Kanske en mugg för kaffet på morgonen. Tänk alltid på vikten när du shoppar för din camping. Oavsett hur lätt det känns innan föremålet hamnar i packningen bör du komma ihåg att den kombinerade vikten verkligen beror på allt som du tar med dig.