Hur man överlever i skogen utan erfarenhet av naturen

Hur man överlever i skogen utan erfarenhet av naturen

Hur man överlever i skogen utan erfarenhet av naturen

by 09/20/2017

Alla har vi sett filmer, TV-serier och läst böcker om personer som på ett eller annat sätt hamnat på en öde ö, i en regnskog eller mitt ute i öknen utan någon som helst koll på hur de ska ta sig levande ur pärsen. För att ingen av er ska behöva stå handfallen ute i skogen har vi gjort en snabbguide som tar upp de viktigaste sakerna du bör veta om du vill klara dig i skogen – utan att riktigt veta vad du håller på med.

Hjälpmedel underlättar allt

Att ha med sig rätt saker ut i skogen är A och O när man ska klara sig själv. Det viktigaste är såklart, i alla fall i dagens samhälle, att plocka med sig mobiltelefon, en extra portabel laddare och gärna en extern, portabel radio. På så sätt kan du komma i kontakt med folk i närheten, eller ringa för hjälp. En klassiker i skogssammanhang annars är täljkniven. Se till att den är slipad och att den har ett skydd att bära den i. Med kniven kan du klara det mesta, framför allt att bygga skydd för vind och regn. Det är också bra att plocka med sig ett spritkök för att laga mat och koka dricksvatten, och en tändare för att enkelt få upp eld.

Vatten räddar liv

Vare sig du planerar att vara ute i skogen i en dag eller i en vecka kräver din kropp vatten. Det bästa är att redan innan skogsbesöket kolla upp om det finns några rena källor i skogen, vilket dyker upp här och var i den svenska naturen. Dessa källor är kontrollerade och säkra att dricka ur. Ta åtminstone med en flaska vatten i ryggsäcken, men om det tar slut kan du använda dig av ett spritkök för att koka vatten du hittat i en osäker källa. Vill du rena vattnet ytterligare kan du låta det rinna genom vitmossa, torv och kol först, eftersom det plockar bort lite av bakterierna som kan finnas i vattnet.

Behåll lugnet

Det här är den kanske viktigaste, och svåraste, punkten att lära sig. Ingenting kommer att bli bättre om panik adderas, det bästa är att hålla sig lugn och metodisk, även när det verkar som att skogen har fått överhanden. Ta gärna till tricket man lär ut till barn och krama ett träd, det kommer både att lugna stressen samt se till att du stannar på en och samma plats, utan att irra vidare. En app med kompass på mobilen eller en faktisk kompass i fickan kan hjälpa dig att hitta rätt. Ta ett par djupa andetag, observera din direkta omgivning och försök tänk rationellt om vad som är användbart runtomkring dig. Oftast är det mer än du tror.